1995 áprilisában alapították az Ybl Egyesületet az  Ybl Miklós Műszaki Főiskola egykori diákjai, Dr. Pozsgay Lajos főigazgató úr és számos tanára.

Az alapítási célok:

• Ybl Miklós kulturális örökségének – mint nemzeti és európai kincsnek – őrzése, ápolása, munkásságának széleskörű ismertetése, magyar és világépítészet, műszaki kultúra kiemelkedő személyiségeiről, alkotásairól való megemlékezés,
  • Az örökségvédelem-tudatos gondolkodás kialakítása, oktatása, terjesztése.
  • Alkotótáborok, műhelyek, kiállítások, konferenciák, cég-, építmény-, létesítmény-, termék- és árú bemutatók, szervezése.
  • Hagyományőrzés, évfordulók ünneplése, közösséget formáló-összetartó találkozók rendezése.
  • Épített és természetes környezet védelmével kapcsolatos követelmények vizsgálata, elemzése, szakirányú segítése.

az évek folyamán részben átalakultak, illetve az alábbiakkal kiegészült:

• az Ybl díjas építészek tanácsadói körének létrehozása, a kortárs építészet figyelembe vételével az építőművészek még fokozottabb elismerését és az építőművészet, a művészeti ágak közötti – az Ybl Egyesület 22 évi munkálkodásával is elősegített –  ma már megérdemelt helyét erősíteni.

2017 évtől az egykori tagság összetétele is megváltozik, mivel az Alapszabályunk módosításával várunk tagjaink sorába építész- építőmérnöki, tájépítészeti, építésügyi, építészettörténész, művészettörténész, építészeti designer végzettségű, Ybl szimpatizáns minden magyar és nem magyar állampolgárt.

A 22 éves YBL EGYESÜLET  EREDMÉNYEI

• több száz nyílt ingyenes program, több tízezer résztvevővel ismertetettük meg Ybl alkotásait
  • Ybl szellemiségének, munkásságának megismertetése a 172 műemlékének >  kastély, kúria, birtokhoz tartozó gazdasági épületek, templom, síremlék, városi paloták, bérházak bemutatásával, konferenciák, kastélytúrák és városséták, valamint alkotótáborok keretében, a kor történelmi, társadalmi, néprajzi, szociográfiai, zenei, irodalmi, stb. hátterével, mesterei, kortársai,  munkatársai életművének egyes szegmenseivel együtt

Elsőként az Ybl Egyesület kezdte el, ma már „védjegyeink”:

• a megemlékezések a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, A Magyar Kultúra Napján, Ybl halálának évfordulóján
  • Ybl születésnapjának megünneplése Ybl Miklós és a Magyar Építőművészek és Építőmesterek Ünnepe , a Mívesmester kitüntetés – mívesmesteri tudást megbecsülve, egyaránt ünnepelve a kimagasló kőfaragómestert vagy az Ybl díjas építőművész mestert
  • az u.n „minőségi országbemutatás”, az Ybl konferencia és kastélytúra – a konferencián tárgyalt műemlékek helyszíni szakismertetésével
  • a környezettudatos gondolkodás analógiájára a tudatos kulturális – ingatlanörökség – gondolkodás terminológia bevezetése a köztudatba és a további terjesztése
  • az Ybl Nemzetközi Alkotótábor, a műemlékek védelméhez-helyreállításához elengedhetetlenül szükséges elfeledett mesterségek megismerésével: elméleti és gyakorlati oktatás
  • Szoborünnep, Szobrászművészek és Építőművészek – KözSzobrok és Épületszobrászat rendezvénysorozata
  • az Építészek Világnapját és a Zene Világnapját együttesen ünneplő összművészeti rendezvénysorozat, 2009-ben ezen alkalomból megalapítva az YBL 5ÖS építészekből álló amatőr kamarazenekart
  • a speciális városséták – divatot teremtve (ld. a mai követőket), elsőt 1999-ben: Régi Pesti Zsidónegyed építészeti értékei, majd Ybl budapesti Palotái-Bérházai, stb., először a „Palotanegyed” szóhasználatot alkalmazva