ALAPÍTVÁNY

Alapítvány a Honi Művészetért

A Honi Művészetért Alapítványt 1992-ben jegyezte be a Baranya Megyei Bíróság, egy építész házaspár, Dr. Komjáthy Attila és Kremnicsán Ilona alapítók szándéka szerint.
Az alapító okiratban meghatározottak alapján a szervezet az alábbi célokat szolgálja:  kulturális tevékenység, melynek keretében kiállításokat szervez, műemlékvédelem és kulturális örökség megóvása, nevelés,  oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés a művészetek, építészet és a műemlékvédelem körében.
Ennek megfelelően a megalakulása óta számos kulturális rendezvényt, könyvkiadást, építészeti szakmai napot, konferenciát, tanulmányutat támogatott, ( pl. Művészetek Völgye rendezvényei, az EASA Építész Szakkollégium nyári találkozója, Hild konferencia, Szegő György válogatott írásainak megjelentetése, Vákár Tibor Ybl-díjas építész emlékkönyve, Kós Károly Alapítvány által kiadott Kós Károly: Könyv a lovakról c. kiadvány, ill. Kós Károly Egyesülés: A szerves építészet feladata a jövőben c. nemzetközi konferencia, Korzó 2000 Alapítvány támogatása a belső városrészek megújítása és műemlékek helyreállítása céljából, sőt, bár nem művészeti tevékenység, három évig vállalta a Pannon Mentőkutyás Alapítvány támogatását), „Világunk gyermekszemmel” címmel kiírt és lebonyolított egy nagyszabású gyermekrajzpályázatot, „Mire esély a művészet” címmel szervezett művészeti kiállításokat és a témában jártas szakemberek meghívásával előadásokat az esélyegyenlőség jegyében.
A szervezet nem folytat gazdasági tevékenységet, kizárólag saját pénzből és támogatásból gazdálkodik.
2010-ben a kuratórium díjat alapított „Ezüst Ácsceruza” néven, mellyel azon személyek munkáját kívánja elismerni (évente két díjazott), akik a hazai építészet és építőipar eredményeit, eseményeit szélesebb érdeklődésre számot tartó nyomtatott vagy elektronikus sajtóorgánumokban közvetítik, népszerűsítik, s a díjjal egyben ösztönözni is kívánja a sajtó és a szakma képviselőit, hogy nyissanak a nagyobb nyilvánosság felé.
Az emlékplasztika és oklevél mellett a díjazottak 200.000 Ft pénzjutalomban részesülnek.
Szándékunk, hogy az „Ezüst Ácsceruza Díj” ismertté váljon, évről-évre kiírható legyen és kellő figyelmet kapjon a közéletben.

 

Kövessen minket!

Képeinkből

Virtuális séták

YBL MIKLÓS (1814 – 1891) ARCHÍVUM