Danubius kút (Budapest Kálvin tér > V. Erzsébet tér) 1879-83

A XIX. századi Pesten ritkaság volt és szinte csodának számított a köztéri szobrászati remekmű.

Az Első Hazai Takarékpénztár 1879-ben nyilvános pályázatot hirdetett a Kálvin téren felállítandó köztéri szoborra.

Első körben a pályázatot nem Ybl nyerte. Nyilván a takarékpénztár palotájának tervezésénél szerzett kapcsolatai révén a kivitelezési megbízást a kútbizottságtól végül mégis Ybl Miklós kapta meg. A neoreneszánsz, háromkaréjos, többlépcsős, allegorikus szobordíszítésű díszkút terveit Cziegler Gyula pályaművének felhasználásával Ybl Miklós készítette.

Forrás: Kemény Mária, Farbaky Péter (szerk.): Ybl Miklós építész 1814-1891. A Hild-Ybl Alapítvány kiállítása a Budapesti Történeti Múzeumban 1991 december – 1992 március. (A kiállítás anyagát válogatta és a kiállítást tervezte: Gerle János.) Felelős kiadó: Hild-Ybl Alapítvány, 1991.

Az egyes szobrokat Fessler Leó, a Magyarországon letelepedett, osztrák származású szobrász mintázta meg kicsiben, s Brestyánszky Béla faragta ki méretarányosan, a díszítőelemeket Marchenke Vilmos alkotta.

Az ezermázsás egy tömbből készült medencéjű  kutat 1883-ban avatták fel – a Kálvin téren. A kút a második világháborúban megsérült, lebontották. Széttört szobrait Győry Dezső műhelyében újrafaragták, s 1959-ben az egész alkotást áthelyezték az Erzsébet téri parkba, ahol ma is látható.

A kúti lépcsőn nyugvó, hatkaréjos kávájú medence közepéből háromszögletes lábazatú, felül hengeres talapzat emelkedik ki. A talapzat sarkain a három magyar folyót: a Tiszát, a Drávát és a Szávát megszemélyesítő nőalakok szobrai ülnek. A középső kőtálca alatt ülő Tisza, kezében hálóval, s a hálóból kihulló kecsegékkel. Mellette társnője, a Dráva, aki lábát díszes edényen pihenteti, s ölében kagylókat és csigákat tart, melyekből hajába is jutott néhány. A tétlenül maga elé néző Száva s a másik két alak között  maszkokkal, kagylókkal díszített fali medencék ugranak ki a talapzatból. A szoborcsoport koronája Ister (Danubius), Neptunusz, Poszeidón tengeristenekhez hasonlító férfialakja, lábát egy delfin fején nyugtatja, jobb kezében lapátot tartva, rátámaszkodik.

Az alsó medence káváján két oldalon kartusba foglalva eredetileg a következő felirat volt olvasható: ” A Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület a fővárosnak 1880-1883″.

A képek az Ybl Egyesület „A MAGYAR SZOBRÁSZOK, SZOBROK, ÉPÜLETSZOBRÁSZAT ÜNNEPE” rendezvényén készültek

Kövessen minket!

Képeinkből

Virtuális séták

YBL MIKLÓS (1814 – 1891) ARCHÍVUM