YBL MIKLÓS ÉS A MAGYAR ÉPÍTÉSZEK ÉPÍTŐMESTEREK ÜNNEPE

YBL MIKLÓS ÉS AZ ÉPÍTÉSZEK, AZ ÉPÍTŐMESTEREK ÜNNEPE
évente, mindig az április 6-ához legközelebb eső szombaton megrendezett, egész napos, hagyományőrző, térítésmentes esemény a Budapest, I. kerület Ybl Miklós terén. Alapszabályunk szerint, az egyesületünk feladatai – többek között – a műemlékvédelem, a kulturális örökségvédelem, Ybl Miklós szellemi és tárgyi hagyatékának népszerűsítése, kulturális örökségének – mint nemzeti és európai kincsnek – őrzése, ápolása, alkotásainak bemutatása, széleskörű ismertetése,

Névadónk, az április 6-án született Ybl Miklós, hihetetlen gazdag életműve, mai napig országunkat meghatározó alkotásai, “országjobbító” törekvései, hosszú éveken át viselt közéleti tisztségei a városi képviselőtestületben, a Fővárosi Közmunkák Tanácsában, a Magyar Mérnök és Építész Egyletben, választott tagsága a parlament főrendi házában példamutató és követendő érték.

Hiánypótló és indokolt volt, hogy évente egy napon megünnepeljük a Mestert, méltó, hogy az ő neve fémjelezze e jeles napot, az építészeket, az építőmestereket, a teljes szakmát ünneplő, a magyar építőművészetet, eredményeit, értékeit népszerűsíteni kívánó rendezvényünket. Kezdetekben az Ybl Egyesület tagjait köszöntöttük és tűntettük ki a „Mívesmester” Díszoklevelekkel, majd 2004. évtől az adott évi Ybl díjas építőművészeket is.

A nap lényege – a főhajtás és kitűntettek köszöntésén kívül – a TALÁLKOZÁS!

Semmiképpen nem hivatalos protokoll, egy szűk szakmai kör elkülönült eseménye, hanem a koszorú vagy egy szál virág elhelyezése az Ybl szoborhoz, minden „szakmai ártalom-gond” nélküli találkozás a soha, vagy rég nem látott kollegákkal, kézrázás egy idős kőműves mesterrel vagy Ybl Díj-jal kitüntetett építésszel, kellemes vasárnapi séta a kézen fogott gyerekekkel, unokákkal, velük együtt enni a több emeletes, óriás születésnapi tortából, pogácsára, sós perecre inni a barátokkal egy pohár Tokajit vagy pezsgővel koccintani az ünnepeltekre…

A hagyományteremtésével, újdonságával a kezdetektől, 2002-től máig sikeres rendezvényünk – nemcsak a szakma, hanem a lakosság körében is – a lelkesen üdvözölt „Ybl szülinap” bebizonyította, jó hagyományt teremtettünk, mindig örömmel jönnek ismét hívó szavunkra, nemcsak az építőművészeti szakma jeles képviselői sokszor családjaikkal, hanem visszatérő érdeklődők Budáról – Pestről, vidékről – külföldről.

A jó hagyományt újabb hagyománnyal bővítettük az Ybl Bicentenárium évében, az Ybl díj alapítása, 1953 óta, minden évben, az év utolsó évszámával megegyező évek Ybl díjasait is köszöntjük és ünnepeljük. 2014 óta, a 10 évben 71 év díjazottjai, több száz építőművész köszöntésére került és kerül sor. 2023 évi Ybl díjas építőművészek köszöntésével a kör bezárul.

Kövessen minket!

Képeinkből

Virtuális séták

YBL MIKLÓS (1814 – 1891) ARCHÍVUM