Dr. Pozsgai Lajos Tanár Úr: Mi jut eszembe – Ybl 200

YBL MIKLÓS 200. SZÜLINAPJA.  2014. ápr. 6.                                                    

Hála Szmodits Júlia gondoskodásának meghívót kaptam a kétnapos ünneplésre. A műsort végig olvasva, az ott szereplők legtöbbjéhez asszociálok régi emlékeket. Majdnem mindenkihez van személyes kötődésem.

 Szmodits Júlia az Ybl egyesület elnöke, de mondhatnám lelke és mindenese. Régi Thököly úti diák. Nagybátyja dr. Szmodits Kázmér a nagymúltú, kiváló kutató mérnök volt 1954. decemberben-ben, az államvizsgámon, adiplomatervem opponense.

Nicholas Miklós Ybl, a meghívott Ybl családtagok között építész. .Pesten tanult, Hawaiban él. Vele 1991-ben ismerkedtem meg, amikor YBL MIKLÓS halálának 100.évfordulójára     emlékeztünk. Akkor találkoztam a Norvégiában élő nővérével is. Miklós érdekfeszítően beszélt a hawai életről

Szaló Péter államtitkár, aki már hosszú ideje képviseli az építőszakmát az államigazgatásban. Főigazgató koromban többször tárgyaltam vele, konstruktív emlékeim maradtak.

Pottyondy Péter építész .a Várbazár helyreállítás vezető építésze Sok-sok évvel ezelőtt vettem fel a főiskolára adjunktusnak.. A hallgatósággal jó kapcsolata volt. Kitűnő építész.   Öt gyereket nevel, ma már nagyapa. Húgomék szomszédja Óbudán. Időnként üzenünk egymásnak

Erőss Ildikó szobrászművész. Kisfia a legkisebb unokám óvoda társa a vértesboglári óvodában. (Combnyaktörésem óta időm felét Márta lányoméknál töltöm Vbogláron így lassan én is boglári polgár leszek.)
Borsa Miklós építész, az Operaház ny. főmérnöke. Vele még nem találkoztam, de családjával többsíkú kapcsolatom volt.

Nagyapja id, Bretz Gyula asztal-szomszédom volt az Iparterv-i első két évem alatt.(1957-58) Neki – az akkor már 80 felett járó építőmesternek – köszönhetem az építéstechnológiai ismeretem alapjait és a-szemléletemet.

Édesapja ifj. Bretz Gyula az egyetemen (1951-52) az építőanyag tanárom volt. Alapos anyagismeretemet iránymutatásának köszönhetem. Később az építésügyi minisztériumban kollégák voltunk.

.Bátyja, legifjabbBretz Gyula építőmérnök, az 1990-es privatizálás után az UVATERV igazgatója, néhány esetben volt vele kapcsolatom.

Fia ifj Borsa Miklós a TV hírolvasója. Ahányszor látom úgy érzem, hogy nagyapja ül velem szemben, hanglejtése is őt idézi.

 

Réthelyi Miklós orvosprofesszor, a magyar Unesco bizottság elnoke. Többrétű kapcsolatban vagyunk.

1992.ben mint a SOTE rektora ő avatta orvosdoktorrá Márta lányomat.

1993-ban az ő Szilvia lánya, Olga lányom barátnője, lett az első unokám keresztanyja,

1994-ben együtt jártuk a választási pártokat a Rektori Konferencia „lobby” csapatában. Ő az orvosegyetemeket, én a műszaki főiskolákat képviseltem.

1995-ben az ő felesége ( Szentágotay Klára dr) adta át a Kútvölgyi rendelőben a gyermek háziorvosi praxisát húgom lányának, dr.R. Piroskának.

2007 óta fiú unokái, Bálint és Ambrus, az én János unokám cserkésztársai.

Perényi Miklós gordonkaművész. Vele sohasem találkoztam. Édesapja Perényi (Preisinger) László volt 1942-46 között a pesti Eötvös gimnáziumban az énektanárom és kórusvezetőm. 1942. december elején Laci bácsi vezényelte a kórusunkat a Zeneakadémia nagytermében, ahol Kodály Zoltán 60. születésnapját ünnepeltük. Mi Weöres Sándor Az öregek c. versére komponált Kodály kórust adtunk elő, Én az alt szólam első sorában, a színpad szélén álltam, velem szemben a nézőtér első sorában ült Kodály mester szinte karnyújtásnyira Laci bácsi bevett az gimnázium szímfónikus zenekarába is. Vadászkürtös voltam.

Kövessen minket!

Képeinkből

Virtuális séták

YBL MIKLÓS (1814 – 1891) ARCHÍVUM