2009

A képek megtekinthetőek az alábbi weboldalon:

[Képek itt találhatóak]

az YBL EGYESÜLET

szeretettel meghívja Önt

a Novotel Palace Accor Hotel termeibe

Budapest, VIII.Rákóczi út 43-45.

2009. február 21-én, szombaton, 19 órakor kezdődő

XII. Ybl Báljára

 

a bál fővédnökei
Ybl Magdolna és Nicholas Miklós Ybl

a bált megnyitja BÁNÁTI BÉLA ÉS HARTVIG LAJOS
a hagyományos köszöntőt PREKUTA JÁNOS tartja
a bál háziasszonya Szmodits Julia

a kitűnő hangulatról gondoskodik
a SZERENADE szalonzenekar

BÁLI VACSORA
aperetiv
áfonyában érlelt kacsamell aszaltgyümölcsökkel és balzsamos salátacsokorral
szuzpecsenye narancsos zöldborsmártássaban, hercegnoburgonyával és zöldségrétessel,
Ricotta torta erdei gyümölcsöntettel
üdítő, ásványvíz, feketekávé
éjfélkor tombola , Fődíj: tokaji hordócska Tokajival dugig töltve

Prekuta János köszöntője

Tisztelt Vendégeink, kedves Kollégák!
2009 FARSANGFARKÁN szeretettel köszöntöm az itt megjelenteket és a kényszerből távol maradottakat.
Találkozásunk ünnepi fényét erősíti, hogy immáron 12. alkalommal találkozunk. Ez már egy tucat! Ez gombócból is sok, de ennél sokkal fontosabb, hogy megadatott számunkra ez az újabb találkozás. Mert miből is áll az életünk? A találkozások sorozatából. Találkozás az élettel, anyánkkal, apánkkal, pajtásainkkal, gyermekeinkkel, unokáinkkal és az elmúlással. Ez életünk Alfája és Omegája. Ezúton is köszöntsük a hozzánk most csatlakozókat az új találkozás alkalmából és hajtsunk fejet azok emléke előtt, akik már nem jöhettek közénk a találkozóra.
A tizenkettő, mint szimbólum a világ nagyon sok elemével azonosítható. Én azonban arra a 12 emberre gondolok, akik az ÚJ EMBER első hívó szavára életüket adták a szolgálatra.
Egy találkozás elég volt….

Hartvig Lajos megnyitója
„A bál nem táncverseny. Művelt férfi, bálban minden hölggyel táncol, akit közelebbről ismer, már illendőségből is.”
„Manapság általános a panasz, hogy kevés a táncos. Épp ezért könnyen megesik, hogy egy-két táncra nem jut táncosa a hölgyek némelyikének. Nem kellemes, de változtatni nem lehet ezen a helyzeten. Ha valamikor önnek is ez a sors jutna osztályrészül, kedves Hölgyem, legyen okos és ne vágjon sértődött, bosszús arcot. Mert sértődött arckifejezéssel a következő táncok esetleg jelentkező táncosait is el lehet riasztani. Ha nem táncol, beszélgessen a többi hölggyel. Nyugodt lélekkel csatlakozhat esetleg azokhoz is, akik távolabb ülnek, vagy felkeresheti szüleit. Ha pedig úgy érezné, hogy nem tud kellő méltósággal és nyugalommal petrezselymet árulni, a tánc idejére hagyja el a termet. Tánc végeztével, reméljük, kedve és önuralma is visszatér és ön ismét elfoglalhatja helyét.
Minden gavallér tartsa legfőbb kötelességének, hogy hölgyéről gondoskodjék, akár egy estére gavallérja a hölgynek, akár jegyese, akár férje. Különös megjegyzésekre szolgálhat okul, ha egy férfi más hölgyekkel táncol, tréfál és nevetgél akkor, amikor hölgye petrezselymet árul és alig tudja leplezni. Mielőtt tehát a magad szórakozása után néznél, győződj meg arról, hogy hölgyed nem unatkozik-e s van-e, aki mulattassa? Magára őt csak abban az esetben hagyhatod, ha az illendőség parancsolja, hogy egyik vagy másik hölgyet megtáncoltassad.”
„Az sem illik, hogy a hölgy gavallérjával különváljék a társaságtól. Az ilyesmi pletykára ad alkalmat. Elítélnék miatta. Ha pedig egyszer a társaság valakit elítélt, az ítéletet – feljebbviteli bíróság híján! – igen nehéz megváltoztatni.
Ha valakinek kosarat adott, akkor azt a táncot mással sem szabad eljárnia. Kosarak osztogatásában azonban ne legyen bőkezű. Ne higgye, hogy érdekessé válik azzal, ha boldog-boldogtalant kikosaraz. Nem. Népszerűtlen és ellenszenves lesz. Ha kosarat kaptál, hajolj meg és állj odább. Ne könyörögj, ne tégy megjegyzéseket. Ha egy táncot elígért, azzal járja el, akinek elígérte. Még abban az esetben is, ha később személyesen kérné el öntől, a már elígért, másnak elígért táncot.”
„Ha táncolsz, ne dúdold, ne fütyüld a tánc dallamát.”
„S ne csak teste öltsön ünnepi ruhát, hanem kedve is legyen ünnepi, hogy tőle telhetően hozzá tudjon járulni az est hangulatának emeléséhez. Mert így kívánja ezt az illendőség.”

Bánáti Béla megnyitója
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Elnökasszony, Alelnök Úr!
Régóta segíti a memóriámat, a mindennapi életem megszervezését egy elektronikus eszköz, mások mindenfélének, én csak kütyünek hívom. Be lehet előre írni az eseményeket, találkozókat, hogy ne felejtsem el, néha utólag fűzök néhány megjegyzést, amúgy napló-szerűen a lezajlott programhoz. Kulcsszavak megadásával is rá lehet keresni bejegyzésekre. Engedjék meg, hogy néhány momentumot felidézzek az Ybl kulcsszó alatt az elmúlt évek naptári bejegyzéseiből.
2003. március 14.
Kedves, izgatott női hang keresett telefonon: Elmondta, hogy ő egy Ybl Egyesület nevű szervezet képviselője és miután mi készítjük a Várbazár átalakításának terveit, megkér arra, számoljunk be a közérdeklődésre számot tartó beruházás helyzetéről. Helyszín az Ybl Miklós tér, a szobornál, ahol az Egyesület szervezésében az építész születésnapját ünneplik. Szmodits Júlia
tel:-… (A hang izgatottsága a telefon alatt végig fennmaradt)
2004. április 6. Ybl Miklós tér. Szeszélyesen napos-szeles, hamisítatlan áprilisi idő. Ritkán tapasztalt utcai forgatagba csöppentem, zeneiskolások együttese adott műsort,sajtos pogácsa, emeletes születésnapi torta Ybl születésnapjára.Csapolt sör! Ez egy meleg, csupa szív társaság! Míves Mester díjat adnak idős, a szakmában megőszült mesterembereknek, tanulmányi versenyt rendeznek építészetet tanuló fiataloknak. A szakmai, az emberi teljesítmény, a tudás elismerése, megbecsülése.A szervezés kitűnő volt, – mondjuk, azért csinálhattak volna melegebbet, – de valahogy így működik egy alulról építkező, civil szervezet!
2005. február 5. 19.00. Ybl Bál. Margitszigeti Nagyszálló.
A Tokajival teli hordót nem nyertük meg. Egyáltalán, semmit nem nyertünk a tombolán, de ez utólag sem árnyékolta be az estét. Kellemes asztaltársaság, kiváló zene. Még táncoltunk is, ilyen már régen volt.
Jó dolog egy ilyen bál. Alkalmat teremt ismerkedésre egy olyan közegben, amelyben a szakma révén eleve otthonosan mozogsz, a témát sem kell erőltetve keresni, mert ugyanazt a nyelvet beszéljük. Régi, hivatalos szakmai kapcsolatok csodálkozva üdvözlik egymást. Á, Ön is /Te is itt?
2005. április 9. Ybl Nap. Idén a gyerekeket is vittük. A délutáni épületlátogatáson bejártuk az Operaházat pincétől a padlásig,
a srácok – bár először láttak történeti, híres épületet ennyire testközelből, nagyon élvezték. Otthon még napok múlva is fölidézték a zsinórpadlást, meg azt, hogy anya bezzeg nem mert kimenni a tetőre…Lehet, hogy valamelyikből még építész lesz?
2007. február 17. Ybl Bál, Stefánia Palota …. Idén sem nyertünk a tombolán…
2007. április 14. Ybl születésnap …..
és itt gyors továbbításra kapcsolunk egészen
2009. február 7. Ybl Bál megnyitó beszédén gondolkodni. A keringőt kicsit gyakorolni, régen volt…
2009. február 20 Megnyitó beszéd !!!
2009. február 21. XII. Ybl Bál, Accor Hotel (Lajos megírja a szabályzatot.)
További bejegyzések:
2010. 02. 13. Ybl Bál
2011. 02. 26. Ybl Bál
2012. 02. 18. Ybl Bál
2013. 02. 09. Ybl Bál
2014. 02. 22. Ybl Bál
2015. 02. 14. Ybl Bál
És a bejegyzések folytatódnak 2022-ig, ahogyan az Önök kezében lévő programkártyán látható.
Hölgyeim és Uraim, köszönöm a 2003 óta ismétlődő, imént felvillantott élményeket, születésnapokat, színvonalas szakmai rendezvényeket, bálokat. Köszönöm mindezt az Ybl Egyesületnek, a fáradhatatlan – és mint később kiderült, mindig izgatott hangú,- szuggesztív Elnökasszonyának, Júliának és halk szavú, derűs alelnök társának, Prekuta Jánosnak. Kívánok nekik és segítőtársaiknak sok egészséget és erőt ahhoz, hogy a naptáramba pillanatnyilag utolsóként beírt Ybl Bálon, és még sokáig azon túl is együtt ünnepelhessenek.
Hölgyeim és Uraim, akkor hát kezdődjék a tánc, a XII. Ybl Bált ezennel megnyitom!

Kövessen minket!

Képeinkből

Virtuális séták

YBL MIKLÓS (1814 – 1891) ARCHÍVUM