Matyasovszky Zsolnay Eszter – Várbazár

A várbazár terecotta elemeinek gyártásáról és a kivitelezésről Zsolnay Teréz visszaemlékezéseiben az alábbiakat írja:

A nagy párizsi siker küszöbén

Megbízásokat ad fiának, hogy keresse fel Koscht, és szerezzen tőle használható barna majolikafestéket, mert „magam nem érek most rá kísérletezni! A Várkertbazár mennyezete remélem, jól sikerül, csak az egyik barna festék renitenskedik, nem állja a többivel azonos égetési hőfokot.”

Atyánk május 15-én tájékoztatja Miklóst: „Rengeteg bajom van a majolikamennyezettel. Ybl sürget, minden mufola ezzel az anyaggal van megtöltve, és valamennyi állandóan üzemben van. A tüzelőházban szinte elviselhetetlen a hőség!”

Atyánk június 12-i leveléből: „Tegnapelőtt óta Pesten vagyok, és ellenőrzöm a mennyezetrekeszek helyes felrakását. A munka jól halad, Ybl elégedett. Nagy kő esett le a szívemről, remélhetőleg a párja is leesik a jövő héten, mire felraktuk a második mennyezetrészt… 1200 forint előleget kaptam a munkára, így jelenleg van pénz a zsebemben!… „

Atyánk június 17-én ezt írja: „Tegnap érkeztem vissza Pestről. Itthon rendben találtam, az általad küldött 500 és 600 frank is megérkezett. …. De a fő, ami érdekelni fog: pesti tartózkodásom alatt három napig magam is fenn álltam az állványon, és vezettem a mennyezetmajolikák elhelyezési munkálatait. Sok gondot okozott nekem ez a mennyezet, de most azután ugyanannyi örömet hozott. Ybl, Podmaniczky báró, az építészek és Pest-Buda minden kiválósága meg van lepve, elragadtatva, és minden várakozáson felül elégedett. Mindenki gratulált, és képzeld csak, még én fizethettem a pezsgőt, ahelyett, hogy nekem fizettek volna! Mindenki úgy véli, hogy a jövőben sok ilyen munkára számíthatunk.”

Miklós aki aggódott, hogy a mennyezet masszájába valami hiba csúszott, boldogan írja, hogy minden szépen és jól sikerült. „Ismét közelebb jutottunk célunkhoz, ilyen munkákkal alapítja meg az ember méltó és maradandó hírnevét.”

/Zsolnay Teréz és Mattyasovszky Zsolnay Margit: A gyár és a család története 1863 – 1948 és Sikota Győző: A gyár története 1948-1973,  Budapest, Corvina Kiadó, 1974./

Matyasovszky Zsolnay Eszter

Kövessen minket!

Képeinkből

Virtuális séták

YBL MIKLÓS (1814 – 1891) ARCHÍVUM