Gerle J. – Marótzy K.: Ybl Miklós könyv méltatása

Epiteszforum.hu
2005, január 3 – 13:06

Válogatta és szerkesztette: Gerle János és Marótzy Kata. 2002, Budapest.
Ybl Miklós életrajza, szakmai pályafutásának dokumentumai, válogatás munkásságát elemző értékelésekből és legjelentősebb műveinek részletes bemutatása több, korábban nem publikált archív felvétellel és saját rajzzal, összes műveinek jegyzéke és részletes bibliográfia, 212 oldalon, 180, nagyrészt színes képpel. 24×24 cm, kemény kötésben, védőborítóval. Bolti ára 8900 Ft.

Az építészet mesterei. A Holnap Kiadó könyvsorozata

Gerle János és Marótzy Kata -  Ybl Miklós

Gerle János és Marótzy Kata – Ybl Miklós

Jelentős műveivel nap mint nap találkozik a közönség, megcsodálhatja az Operaház más európai operaházakét felülmúló eleganciáját, ami egyedülállóan hű képet ad korának legmagasabb rangú ízléséről. A Bazilikában felmérheti a feladatok nagyságát, amelyekkel Ybl birkózott, a fóti templomban a fiatal tehetség máig lenyűgöző szárnyalását. A kortársak egyöntetű elismeréssel adóztak tehetségének, közadakozásból szobrot állítottak neki. Magyarországon soha egyetlen más építész sem részesült ilyen általános elismerésben, máig ő az egyetlen építész, akit legnagyobb művészeink között tart számon tart a nagyközönség.


Abonyi Anita tudósítása  2008, április 28,  Építészfórum

Az idei, XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idén új helyen, a budai Millenáris Parkban várta látogatóit az elmúlt hétvégén. Idén már harminc országból érkeztek kiállítók és szerzők Budapestre, mintegy ötszáz könyves cég portékái sorakoztak a standokon.
A Holnap Kiadó Az építészet mesterei című, egyedülálló sorozat-vállalkozásával olyan építész nagyságokat mutat be, akiknek többségéről méltatlanul keveset tudunk. A Millenárison közönségcsalogató beszélgetést szervezett a kiadó, melyen számos könyv írója, szerkesztője beszélgetett Sándor Erzsi újságíróval.

Felvezetőként a kérdező azt feszegette Gerle János építész-szakírótól, hogy a vállalás miértjét és a választások mikéntjét mi határozta meg elsősorban, mikor a kiadó kérésére belevetette magát a sorozat szerkesztésébe. Gerle János hangsúlyozta, hogy a kötetek megvalósulása minden esetben személyes vallomás, a készítők személyes ügye. Ez határozta meg a megjelenési sorrendet is.
A nagyközönség a célzott irány, hiszen a mindennapi életünket meghatározó művészeti ág, az építészet jobb megismerése hazafias kötelezettségünk, mondta Gerle arra a kérdésre reagálva, hogy vajon mennyiben a szűk szakma, vagy a szélesebb olvasóközönség a célközönsége a sorozatnak.
A könyvek szinte minden esetben a szerzők személyes indíttatása alapján készültek el dokumentumgyűjteményként, sok esetben a máig meglévő épületek hiánytalan bemutatásával, több esetben rokoni megkeresésből fakadóan, anekdoták és családi elbeszélések, megmaradt és kutatható levéltári iratok alapján.

Az építészet mesterei sorozat első megjelent kötete talán a kakukktojásnak aposztrofálható Ybl-kötet, mely a mind a mai napig a legismertebb és leghíresebb építészünk életébe enged betekintést. A kötet egyik szerkesztője Marótzy Kata elmondta, hogy szándéka szerint Ybl Miklós életét és munkásságát egy másik oldalról, a korabeli dokumentumok, eddig nem publikált archív felvételek és saját rajzai segítségével világítja meg. A szerencsés és jó üzletembernek is tartott Ybl minőségben és mennyiségben is nagyot alkotott, de a kor építész nagyságairól elmondva egy anekdotát, érthetővé vált számunkra a mai és az akkori kor sajátosságainak különbsége. Az építészek gyakran írtak ki tervpályázatokat fiatal építészek számára, ezek az Építési Iparban megjelenő kisebb munkákról szóltak. A díjazott munkákat a kiíró, neves, nagy építész zsűri saját zsebből fizetett összegekkel támogatta.

Kövessen minket!

Képeinkből

Virtuális séták

YBL MIKLÓS (1814 – 1891) ARCHÍVUM