Ybl Miklós

Kérjük válasszon a jobb oldali sávban található menüpontokból

 

YblfejAlair

Az 1814. április 6-án született Ybl Miklós gazdag életműve, amely egyaránt nemzeti és európai kincsünk, országunkat meghatározó alkotásai, “országjobbító” törekvései, éveken át viselt közéleti tisztségei a Fővárosi Közmunkák Tanácsában, a Magyar Mérnök és Építész Egyletben, a Parlamentben példamutató és követendő érték. Az Ybl Egyesület régi adósságot törlesztett 2002-ben, amikor először – s azóta minden évben – Ybl születésnapján, a budapesti Ybl szobornál, ünnepli a MESTERT, az Ybl Mivesmesterek avatásával, az építészetet, a „szakmát”, az épített környezetet, az ingatlan kulturális örökséget.Ybl_szobor

 

[dropshadowbox background_color=”#DFDFDE”]

MINDEN TISZTELT EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERNEK, TERMÉSZETBENI ÉS ANYAGI TÁMOGATÓNAK, SZÍVES KÖZREMŰKÖDŐNEK, ERKÖLCSI ÉS FIZIKAI SEGÍTŐKNEK HÁLÁS KÖSZÖNET, hogy a bicentenáriumi másfélszáz programunk megvalósulhatott!

[/dropshadowbox]

Tiszta lélek, tiszta szándék
Akár siker, akár nem…

/Széchenyi István/

20 éves az Ybl Egyesület.
200 éves (volt) tavaly Ybl Miklós.

A 20 évi egyesületi munka, az egyesületünk hitele és társadalmi szerepvállalásának eredményei tették lehetővé az Ybl Bicentenárium másfélszáz programjának megvalósítását, természetesen az áldozatkész anyagi és természetbeni Támogatók és az Alapok pályázati támogatásai segítségével.

Igyekeztünk hívek lenni Ybl szellemiségéhez, ahogy arról az Építésipar, 1882. december 10-én, Ybl Miklós 50. építészeti évfordulójára kiadott Ünnepi száma írja
„…az ő – mármint Ybl ambitiója, mint valódi nagy művészeké, nem is egyéni hírének, dicsőségének növelése volt, hanem igen is megkedveltetni az építészetet a nemzettel nemcsak, mint szükségletet, hanem megkedveltetni, mint szellemi újjáéledésének sokszor áldozatokba kerülő elengedhetetlen föltételét!”

Büszkék lehetnénk, hogy minden bicentenáriumi programunkat Ybl műemlékben rendeztük meg.
Büszkék lehetnénk, hogy több tízezer embert ismertethettünk meg Ybl munkásságával, szellemiségével és épületeivel, kívülről – belülről, kiállításokon vagy a helyszíneken.
Büszkék lehetnénk, hogy a biztos, majd nyolcvan Ybl épületen, az eddigi öt – Ybl nevét fémjelező – táblák számát tizenhattal megnövelhettük
Büszkék lehetnénk, hogy 13 évvel ezelőtt az első Ybl és a Magyar Építészek, Építőmesterek Ünnepünkön, az Ybl szobornál 30-an voltak, 2014-ben 300-an, hogy az Ybl Műemlékeket bemutató országjáró utjainkra több száz jelentkező volt.
Büszkék lehetnénk, hogy az Ybl Egyesület – ötlete alapján – kérelmezte és „kijárta”, hogy a Bicentenáriumi Évben hagyományt teremtve, az Ybl díjak átadása – a díj alapítása, 1953 óta először – az Operaház színpadán történjen az operaházi díszhangverseny keretében.
Büszkék lehetnénk, hogy a néhai Dr. Zumbok Ferenc, akkori Kormánybiztos, a 2013. évi Ybl Miklós és az Építészek, Építőmesterek Ünnepén, az Ybl szobornál többek között köszöntőjében elmondta: „…hogy a Várbazárt átadjuk jövőre, az Ybl Egyesület által 12 év óta, minden évben feltett kérdés „mi lesz veled Várbazár?” is erkölcsileg hozzájárult…”

Akkor is lett volna Ybl Bicentenárium, ha az Ybl Egyesület nem kezdi el a kérvényeket beadni, az építészeket, műemlékeseket megkeresni, de talán nem ennyi, ennyi szervezet és intézmény által szervezett programokkal…

De az örömbe üröm is vegyült…
Ady szerint akkor születnek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek.
Úgy tűnik, nem voltam elég bátor…
Az a nagy dolog nem valósult meg az 5 éve elkezdett munkálkodásommal, hogy az építőművészek, műemlékekkel foglalkozó szakemberek, lokálpatrióták, profik és laikusok, önkéntesek garmada, vállvetve, egymást segítve, kiegészítve, az egész ország KÖZÖSEN és EGYÜTT ünnepelje egész évben a Mestert. De lehet, Mikszát-tal szólva. kis kanál voltam ehhez a leveshez…

Bármily fájdalmas, nem az a fontos – Tisztelet a nagyon értékes pár Kivételnek – hogy az építész(műemlékes) – társadalom nem ismerte el, s nem ismeri el az Ybl Egyesület munkáját, az a fontos, hogy a társadalom megismerte és már ismeri Yblt!

Köszönet és Hála minden segítőszándékú támogatónak, közreműködőnek, de az ellendrukkereknek is, mert inspiráltak, ne adjam fel!

„A falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében” –mondta Gárdonyi Géza szerint az egri vár ostrománál Dobó István…
Igyekszem továbbra is a nemes harcot megharcolni, futásomat elvégezni, (s legfőképpen) hitemet megtartani, hogy kell nemes ügyért áldozatot hozni, szolgálatot vállalni.

Továbbra is az Ybl Egyesület programjaira szeretettel várok MINDENKIT!

Szmodits Julia

Kövessen minket!

Képeinkből

Virtuális séták

YBL MIKLÓS (1814 – 1891) ARCHÍVUM