YBL KONFERENCIA

Először 2002-ben rendeztük meg, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által akkor elindított „Kastélyprogram” –hoz csatlakozva az igen sikeres tanácskozásunkat a kastélyrehabilitáció témakörben. A konferenciát követő napon, nemcsak a konferencia résztvevői számára, egy u.n. kastélylátogató túrát hirdettünk meg, ahol bérelt busszal megtekintettük az előző napon tárgyalt műemlékeket.
Azóta az évente megvalósult  konferencia- és tanulmányútjainkkal folytatjuk akkori célkitűzéseinket: örökségvédelem- tudatos gondolkodás kiszélesítését, terjesztését a jövő nemzedékeinek örökségvédelem-tudatos nevelését, kulturális örökségünk, műemlékeink: a kastélyok helyzetének, jövőjének, megóvási, hasznosítási lehetőségeinek tárgyalásával, bemutatásával.

A műemlékvédelem, az ingatlan kulturális örökséget védő szakterület, a kastélyok és kúriák megismerésén, óvásán, védelmén keresztül kívánjuk nemzeti kulturális örökségünkre, amely európai örökség kincse is természetesen, felhívni nemcsak a szakemberek, de a műemlékeket, a történelmi hagyatékot, a kultúrát fontosnak tartó emberek figyelmét is, az u.n. „minőségi országbemutatással”. Kastélyok és kúriákban oly gazdag Magyarország, s a kastélyok és kúriák látogatása során a kulturális örökség nemcsak műemléki, hanem építészeti, történelmi, szociográfiai, etnográfiai, nyelvi emlékei, hagyományai válnak megismerhetővé, közismertté.

A program hosszútávra, több évre tervezett. Elsősorban az Ybl műemlékeket tárgyaljuk és látogatjuk megyénkénti csoportosításban, majd a jelentősebb, Ybl kortársai és követői által jegyzett kastélyokat országon belül, később a felvidéki, erdélyi, vajdasági kulturális hagyatékokat – bővítve a kastélyok, kúriák körét – vesszük sorra.

A konferenciák előadói mindig az örökségvédelem szakma jeles képviselői, ill. az aktuális kastélyok bérlői, hasznosítói, kezelői.

Természetesen a kastélyok vizsgálata az elsődleges feladat, de az adott megyében található más Ybl műemlékeket (egyházi, mezőgazdasági vagy egyéb épületeket) is megtekintjük a kastélylátogató útjainkon.

Mind a konferenciák, mind a kastélylátogató tanulmányutak nyíltak, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A konferencián és tanulmányúton készült fényképek megtalálhatók a GALÉRIA–>KONFERENCIA ÉS TANULMÁNYÚT menüpont alatt.

Kövessen minket!

Képeinkből

Virtuális séták

YBL MIKLÓS (1814 – 1891) ARCHÍVUM