Ybl Miklós pénzérme és bélyegblokk

az „Ybl Miklós emlékpénzérmék”-et  és a

„200 éve született Ybl Miklós alkalmi bélyegblokk”-ot

az Ybl Egyesület két napos „Ybl 200” programján, a

XIII. Ybl Miklós és a Magyar Építészek, Építőmesterek Ünnepén

Horváthné Rudolf Teréz kereskedelmi igazgató Magyar Pénzverő Zrt.

és

Csegezi Tamásné ny. filatéliai igazgató, Magyar Posta Zrt. szakértője mutatta be

Ybl Miklós Emlékpénzérme

április 5. szombat

 

A Magyar Nemzeti Bank Ybl Miklós születésének 200. évfordulója tiszteletére emlékérmét bocsátott ki.

Az emlékérméket – amelyek hivatalos pénzérmék és a névértékük erejéig Magyarország törvényes fizetőeszközei – a z MNB megbízásából a Magyar Pénzverő Zrt. verte és forgalmazza.

yblerem yblerem1 yblerem2

Info: coins@u.inter.net

erem_Oldal_1_cr

erem_Oldal_2_cr

erme[/dropshadowbox]

[dropshadowbox]

JELES MAGYAROK:

200 ÉVE SZÜLETETT YBL MIKLÓS

belyeg

A Magyar Posta – a Magyar Építészet Évében – alkalmi bélyegblokk kibocsátásával köszönti Ybl Miklós születési bicentenáriumát. A bélyegblokkon Ybl Miklós tervei alapján készült szabadkígyósi Wenckheim-kastély épülete látható, az alnyomatot a kastély alaprajzának terve díszíti. A bélyeghez tartozó alkalmi borítékon Marastoni József: Ybl Miklós litográfiája látható. A bélyegblokkot Borbély Ferenc Gusztáv tervei alapján a Pénzjegynyomda gyártotta.

Az újdonság április 4-től kapható a nagyobb postákon valamint a Filapostán, de megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

Ybl Miklós (Székesfehérvár, 1814. április 6. – Budapest, 1891. január 22.) magyar építész, a 19. század egyik legnagyobb magyar mestere, a historizmus európai jelentőségű képviselője. Stílusát jellemezte a romantika román elemekkel, valamint a neoreneszánsz. Számos bérház, palota, kastély, középítmény és szakrális épület tervezőjeként tartjuk számon. 1865. szeptember 11-én elnyerte a Ferenc József-rend lovagkeresztjét, 1882-ben megkapta a Lipót-rend lovagkeresztjét, 1885. június 21-én pedig a király a főrendiház tagjává nevezte ki. Ybl Miklós gazdag életműve, országunkat meghatározó alkotásai, ország jobbító törekvései, közéleti tisztségei példamutató és követendő értékek.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély korának legfényesebb és legkorszerűbb kastélya volt. Ybl Miklós tervei alapján neoreneszánsz és eklektikus stílusban épült 1875 és 1879 között, és 1882. július 19-én szentelték fel. A kastélyhoz tartozó huszonhárom hektáros park 1954 óta természetvédelmi terület. (Forrás: Ybl Egyesület – yblarchiv.hu)

 

E-mail: belyeg@posta.hu

 belyeg1  belyeg2

Kövessen minket!

Képeinkből

Virtuális séták

YBL MIKLÓS (1814 – 1891) ARCHÍVUM