Csaknem kétszáz programra kerül sor az idei Ybl-bicentenárium alkalmából

(MTI) – Csaknem kétszáz programot rendeznek idén országszerte , az Ybl Egyesület kezdeményezésére, Ybl Miklós építész, születésének 200 évfordulója alkalmából, a 2014 Ybl Bicentenárium – Magyar Építészet Éve rendezvénysorozat keretében.

Az ünnepi programsorozatot január 22-én, az építész halálának évfordulóján egy emlékező szertartással nyitják a Nemzeti Sírkertben Ybl sírjánál, majd februárban, az Ybl áltat tervezett Olasz Intézet épületében megrendezik a XVII. Ybl Bált, amelyet emléktábla-avatással kötnek össze – közölte Szmodits Júlia, az Ybl Év kezdeményezője és a programok főszervezője, az  Ybl Egyesület elnöke az MTI-vel.

Áprilisban, az építész 200. születésnapján számos programra és megemlékezésre kerül sor egy időben: lesz egyebek mellett gyalogos-kerékpáros emléktúra az Andrássy út végén egykor állt Gloriette-hez, megemlékezést tartanak az Ybl szobornál, valamint számos helyszínen avatnak emléktáblát, rendeznek kiállítást és hangversenyeket is. A tervek szerint az emlékév kiemelt eseményként, szintén áprilisban kerülhet sor az építész által tervezett, több évtized után helyreállított Várkert Bazár épületegyüttes átadására is.

Az Ybl Egyesület májustól egészen októberig kastély- és műemlék-látogató buszos túrákat, épületbemutatásokat és várossétákat is szervez, amelyek keretében az építész 89 műemlékével ismerkedhetnek meg behatóbban az érdeklődők.

A sorozatban bemutatják többek között Ercsiben az Eötvös József obeliszket és kápolnát, Tahitótfalun Pollack Mihály síremlékét és a Fóti és Fűzérradványi Károlyi kastélyokat, de ellátogatnak Tuzsérra a Lónyay kastélyba és Széphalomra a Kazinczy mauzóleumhoz, a Békés megyei Wenckheim birtok és Nagymágocsi Ünnepek keretében emlékülések, kiállítások, kastélylátogatások lesznek.

Érdekességnek ígérkezik, hogy júniusban például az Ybl Egyesület korabeli térzene mellett elővarázsolja az építész tervezte, azonban már lebontott margitszigeti épületeket, ezek között az Ybl-kori fürdőéletet improvizatív előadás keretében mutatja be a Hoppart és a Momento Társulat.

A Petőfi Irodalmi Múzeum a Budapest Transfer nevű, előadásokat, fotókiállítást és koncertet is magába foglaló, három napos fesztivállal csatlakozik a Bicentenáriumhoz, Székesfehérvár pedig májustól szeptemberig éremkiadással, koncerttel, emléküléssel, kiállításokkal, Ybl Liget-átadással emlékezik meg a város szülöttjére.

Az év során számos szakmai konferenciára is sor kerül. A nyitó programot az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézete, a Budapest Főváros Levéltára, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke, a Forster Központ Építészeti Múzeuma és a Hild–Ybl Alapítvány közösen rendezi, majd a szakmai szervezetek konferenciáit és az emlékülések sorát az Ybl Egyesület XII. Ybl konferenciája zárja, ahol a 2014-es évben kerek évfordulójú építészekről, többek között Hild Józsefről, Steindl Imréről, Schulek Frigyesről, Lechner Ödönről is előadásokkal emlékeznek meg.

A Magyar Művészeti Akadémia székházában illetve a Vigadó téren rendezi meg az Ybl Egyesület a IV. Építészek és Zene Világnapját ünneplő fesztiválnapot, ahol a népzenei, jazz és klasszikus zenei blokkokat építészettel kapcsolatos irodalmi szemelvények választják el, neves zene- és építészetet szerető emberek felolvasásában.

A Szent Efrém Férfikórus Ybl 11 templomában koncertezik, az Ybl Egyesület építészeiből álló kamarazenekar, az YBL 5ÖS pedig 16 programon lesz hallható az év során.

Számos kiadvány is megjelenik a bicentenáriumra, valamint emlékbélyeg és emlékérem kiadásával is köszöntik az építészt.

A 183 program sorát színesíti az Ybl Kupa, a Gyáli Sportnap, Balatonvilágoson pedig a VII. Építészregatta.

Kövessen minket!

Képeinkből

Virtuális séták

YBL MIKLÓS (1814 – 1891) ARCHÍVUM