YBL SZÜLETÉSNAP

YBL MIKLÓS ÉS AZ ÉPÍTÉSZEK, AZ ÉPÍTŐMESTEREK ÜNNEPE
évente, mindig az április 6-ához legközelebb eső szombaton megrendezett, egész napos, hagyományőrző, térítésmentes esemény a Budapest, I.kerület Ybl Miklós terén

 

Alapszabályunk szerint, az egyesületünk feladatai – többek között – a műemlékvédelem, a kulturális örökségvédelem, Ybl Miklós kulturális örökségének – mint nemzeti és európai kincsnek – őrzése, ápolása, munkásságának széleskörű bemutatása, ismertetése, népszerűsítése.

Névadónk, az április 6-án született Ybl Miklós, hihetetlen gazdag életműve, mai napig országunkat meghatározó alkotásai, „országjobbító” törekvései, hosszú éveken át viselt közéleti tisztségei a városi képviselőtestületben, a Fővárosi Közmunkák Tanácsában, a Magyar Mérnök és Építész Egyletben, választott tagsága a parlament főrendi házában példamutató és követendő érték.
Hiánypótló és indokolt, hogy évente egy napon megünnepeljük a Mestert. Méltó, hogy az ő neve fémjelezze e jeles napot, az építészeket, az építőmestereket, a teljes szakmát ünneplő, a magyar építőművészetet, eredményeit, értékeit népszerűsíteni kívánó rendezvényünket.

2002-ben rendeztük meg először a hagyományteremtésével és újdonságával nemcsak szakma, hanem a lakosság körében is lelkesen üdvözölt emléknapot. A további években már, mint hagyományőrző rendezvényt szervezünk, és mindig bebizonyosodik, hogy jó hagyományt teremtettünk. Elértük célunkat: az építészeti kultúra terjesztését, az építőművészet népszerűsítését. Mindig örömmel jönnek ismét hívó szavunkra, nemcsak a szakma jeles képviselői a következő nemzedékekkel: gyerekeikkel, unokáikkal, hanem a lakosság igen széles körének érdeklődését is felkeltetjük, vidékről, valamint külföldről is vannak résztvevők. A programok sorát minden évben bővítjük, például 2005 óta ünnepeljük meg az az évi Ybl-díjjal kitüntetett építészeket.

ÁLLANDÓ PROGRAMOK

• Mester szobra előtti főhajtás, virágok és koszorúk elhelyezése
• Ybl Mívesmesterek*, Ybl Tanulmányi Verseny** győztesek, az Ybl díjazottak ünneplése
oklevelek kiosztása
• az Operaház és a volt Mágnásnegyed Ybl palotáinak szakmai bemutatása művészettörténészek
vezetésével
•Építészeti előadások és kiállítások
• Aszfaltrajz Verseny, Big Band koncert, 5 emeletes születésnapi torta, pogácsa, perec, Tokaji
bor eredeti Tokaji hordócskából…

* Az Ybl Mívesmester Díj – amely évente kerül kiosztásra – egyformán ünnepelve a kőműves vagy kőfaragó mestertől az Ybl díjas építész-mesterig, a Mívesmestert, a „mívesmesteri” tudást megbecsülve.
** Az Ybl Tanulmányi Verseny évente, az ország építészeti, építőipari középiskolásai részére kiírt verseny. Célunk ezzel is, hogy felkeltsük a jövő szakembereinek érdeklődését, figyelmét a szakma szépségére, a múlt századok magyar építészetére, az országot gazdagító alkotásokra, nemzeti kulturális örökségünkre.

A születésnapon készült képek a GALÉRIA–>SZÜLETÉSNAP menüpont alatt találhatók meg.

Kövessen minket!

Képeinkből

Virtuális séták

YBL MIKLÓS (1814 – 1891) ARCHÍVUM